söndag 27 december 2009

Tävlingar i Östhammar



Årets traditionella avslutningstävling gick då av stapeln igen, SMHI hade varnat för snökaos, minus tre fyra grader och stark blåst (fast blåsten slapp vi). Av den anledningen var det ganska glest i morgongruppernas starlistor, elitgruppen som hade samling halv nio vart bara tre, visserligen var jag och Lakrits där för att vara publik men det hjälpte inte så mycket. Östhammar hade som vanligt gjort ett bra jobb med planerna, fint plogat å så, dessutom ordnade köket med doften av nygräddade våfflor utanför klubbhuset!!

Nå, morgonens elitgrupp vart Marie med Alice, Erik med Selma och Leif med Kiwi. Det var nog lite mörkt fortfarande när det började, sittande i grupp och platsliggning gick bra men Leif fick några avdrag som är väldigt onödiga och som blir dyrbara som det ska visa sig. Marie börjar och gör som vanlig ett bra program men så nollar hon vittringen!! Alice bestämmer sig för ett "hörn" och tar till slut en pinne i frustration. Sen Erik med Selma, en nia på fria följet följt av en missad position på dumrutan, såg ändå bra ut men så på Dir apporten gick det åt skogen, hon sprang ut snyggt till vänster men kunde nog inte se vänster app, det var barmarksfläckar och Erik hade valt dom minsta apporterna så får Selma syn på mittapporten, Erik får stopp och dirigerar ut henne flera gånger men hon vet ju att apporten ligger där i mitten så trots att hon nästan trampar på vänster så har hon bestämt sig, den ligger ju där i mitten. Till slut går det inte så dom nollar.

Leif gör som vanligt ett toppen program, höga poäng men får lite problem på dir. apporten, det behövs några extra kommandon men dom fixar det jättesnyggt med en åtta. I hoppet tappar Kiwi apporten, hon hoppar med väldigt löst grepp och när hon landar far apporten ur munnen, hon tar den igen och får en sjua. Nu vinner Leif sin grupp med 285,5, jättesnyggt och med det far han upp i kvallistan till en snygg trettiofjärde plats. Marie får 266,5 och Erik 249 poäng. Det är nu vi tycker att de sju, åtta poängen som han tappar platsen och sittande är väldigt onödiga, tänk om...

Eftermiddagsgruppen kommer sen och blir sex stycken, Susy T med Tara och Anna Jansson med Vallhunden Kent bland andra. Susy gör ett helt ok program men hamnar i en konstig situation som domaren bedömmer på ett bra sätt, vilket vi kommer fram till senare. På fjärren missar hon positionen sitt (tror jag) Tara ligger istället för att sitta, när nästa position är ligg kan man kanske tycka att när Tara ligger kvar så gör hon rätt där men domaren nollar hela momentet med motiveringen att två positioner är missade för det är skiftena som är viktiga. Lite klurigt! Anna J går ett jättesnuggt program och vinner gruppen med 290 poäng mycket välförtjänt, Susy får ett andra pris.

Sen kommer klass två igång med rätt många ekipage, Kerstin med Vilja startar som femma. I platsliggningen sätter sig Vilja upp men stannar kvar och lägger sig lugnt ner igen, kanske tur att Kerstin inte ser bakom planket!! Sen är det dags, det börjar med ett helt ok fritt följ där vi tror att mesta poångavdraget kommer av några nosningar, det är ju ett annat underlag med andra lukter efter morgonens plogning. Dom får en sexa och får en tia på läggande och inkallningen, en åtta på rutan som dom fixar snyggt fast Vilja går iväg snett, bättre rutin på hur man riktar hunden inför ett moment tycker vi i publiken som alltid har rätt!! Sen apporten som dom nollar, Vilja sticker iväg samtidigt som Kerstin kastar!! det är nästan att Vilja får apporten i huvudet! Vad säger vi i publiken ?? orutin? ha hunden under kontroll först, innan kastet. Nå Kerstin kommer ha koll framöver tror vi. Så trots allt ett jättesnyggt program med ett högt snitt med en förarglig nolla och mycket poäng bort på platsen, mer rutin och träning vilket ändå är nödvändigt inför trean.

Så en trevlig dag med trevliga bekantskaper, intressanta problem och fina prestationer.

1 kommentar:

  1. TJOHO!

    Kul sammanfattning att läsa om dagen. Själv tänker jag lära av misstagen, så nästa gång jag missar en position ska jag se till att rätta till det direkt. Domaren var korrekt.

    Ha nu ett riktigt GOTT SLUT och vi önskar er ett riktigt bra 2010!!

    Kram Susy

    SvaraRadera