måndag 1 november 2010

Auktoriserade tävlingsledare?

Undrar bara lite... Har varit på några elitlydnadstävlingar under året som har varit undermåliga, av olika skäl, men där tävlingsledaren nog måste ta på sig en del av problemen. Vi är några, kanske en hel del kanske, som tycker att man som tävlande får ta lite konstigheter, det märks ju ibland t.ex. om tävlingsledaren har tävlat själv, inte minst i planeringen av banan. Men det är ju jätteviktigt att några vill ställa upp som tävlingsledare och att det är trevligt för alla om tävlingen genomförs i en positiv anda, så man får leva med konstigheterna.

Sen är ju det meningen att tävlingen blir lika för alla, så har ett eller två ekipage gått så är det svårt att ändra något.

Så finns det dessa tävlingar som spårar ur lite mer eller ibland ganska mycket, jättetrist, men vad finns att göra?

Ibland syns det redan innan tävlingen att det blir konstigt, t.ex. med ringarna till konerna som är felaktigt beskrivet i tävlingsreglerna(man blandar radie och diametersymbol), då blir det lättare, någon säger till och problemet är oftast löst. Men i andra fall kan det bli en diskussion med domaren och tävlingen går vidare.

Sen har vi dessa tävlingar som spårar ur... Jag har sett några och det är inte roligt för nån. Framförallt blir det snett när publiken lägger sig i, tävlingsledaren är utsatt redan innan och börjar "publiken" som ju till en del är andra tävlande lägga sig i så spårar allt oftast ut helt. Nu är ju detta helt förkastligt, tycker jag iallafall, inget kan bli bra då egentligen.

Men hur kan det bli bättring? Jag gissar att den tävlingsledare som råkar ut för detta inte gärna ställer upp igen...

Mest får man hoppas att regelrevideringen som skall genomföras 2012 medför att det blir bättre. Framförallt på domar och tävlingsledarsidan. För vad jag förstår görs ingen ändring i elitprogrammet utan i klass ett till tre.

Däremot skall ju domarna och tävlingsledarna vara auktoriserade för lydnadsklass vilket jag tror blir jättebra. Nu kanske det inte löser alla problem i tävlingarna men det ska nog bli bättre på flera sätt.

En del distrikt har kört domarutbildningar för detta redan och några håller på, toppen! Däremot har vi inte hört något om tävlingsledarutbildning än. Visserligen är det ett år kvar men det går ju fort. Vi har tjatat lite på vårt distrikt men enligt hörsägen gör distriktet inget eftersom det inte kommer något från SBK.

3 kommentarer:

  1. Det är på gång i distriktet med en utbildning för tävlingsledare.
    Lena/Atlas

    SvaraRadera
  2. Jag vet att vi har personer från oss som gått jätteavancerade tävlingsledarutbildningar. Så det finns ju... :)

    SvaraRadera
  3. Visst är det tråkigt när det blir strul. Det bästa upplägget jag varit med på är faktiskt på Botkyrka BK, när Lena B var TL och alla samlades och "gick banan" tillsammans med TL och Domare innan starten! (om det är något oklart så kan man då upptäcka det innan) Tyckte det var så bra!
    Ha det bra och hoppas vi ses snart. Såg att du gjort en lyckad comback på tävlingplan igen - GRATTIS!
    Kram Susy

    SvaraRadera