söndag 5 december 2010

Rallylydnad, kan det vara nåt?

Rallylydnad... Först kom lydnaden till SBK och därmed till klubbarna, sen agilityn och nu rallylydnaden var ska det sluta?

Fast å andra sidan, brukset går ner, medelåldern är rätt hög i brukset och på våra klubbar, något nytt måste ju in... Man kämpar emot det nya och försöker hålla fast i brukset och "som det var förr" och det kanske går, det är kanske möjligt att få fart i brukset igen. Men troligast är väl att bruksdelen måste dela med sig och nya discipliner också måste få plats, alla skall kunna vara på klubbarna med den tränings och tävlingsform som var och en tycker är rolig.

Så med den bakgrunden tog jag chansen att vara med på en introduktionsdag i Rallylydnad på Hölö Mörkö Brukshundklubb.

Klubben hade hyrt in Caroline Svärd, Trofast hund, från Gnesta för att hålla denna dag. Vi var sex deltagare med en blandning av hundraser, stora som små.

Vi hade en allmän genomgång först och kom ganska snabbt att förstå att den bild som de flesta hade, att det är en sport utan regler inte alls stämde, det är rätt mycket regler att förhålla sig till. Dessutom nu i startskedet lite rörigt med övergången till det nya svenska regelverket som kommer i och med den officiella starten första juli 2011 när SBK blir huvudman för verksamheten.

Hur kan man då beskriva sporten? Caroline beskrev den som en ledigare form av lydnad med inslag av freestyle och agility. Den passar dessutom de flesta eftersom man inte springer, hoppar eller ska ta sig fram i oländig terräng. Man har onekligen kul med hunden, man är nära och kan prata och visa hur mycket som helst.

Ekipaget går en bana med skyltar, kanske tre meter mellan skyltarna och där utför man det som beskrivs på skylten vilket kan vara att sätta hunden och gå runt den eller liknande, det fanns visst uppemot hundra skyltalternativ om jag minns rätt. Man tävlar i fyra klasser som man blir uppflyttad till varefter. De enda funktionärerna är domaren och en skrivare. Vad jag förstå måste väl någon finnas på sekretariatet också, så ganska enkelt att organisera. Riktigt hur många utövare det finns i Sverige är lite oklart än så länge, men sporten är på frammarsch och lär väl öka ändå mer när SBK tar över i juli.

Finns det pengar i tävlingsformen för klubbarna? Nja, tveksamt. Låga startavgifter och domare utifrån, till en början iallafall, vilket antagligen gör att det går jämt upp.

Nu hade vi minus tio grader och en isande vind vilket tog ner uteövningarna en del, kan tänka mig att i juni med sommar och sol är det betydligt mysigare att sitta vid bankanten. Men helt klart är att man har kul med hunden, man är nära hela tiden och det finns mycket att träna på.

Negativt då? det är en bedömningssport där domaren bestämmer mycket, betydligt mer än i vanliga lydnaden, dessutom visar domaren inga betyg vilket gör att det inte blir så kul att följa från sidan gissar jag.

Ändå är nog bilden att man har trevligt med sin hund och alla kan vara med utan att det blir för allvarligt. Glädje och samarbete premieras högt och det är ju toppenbra!

2 kommentarer:

  1. Bra inlägg! Det glädjer mig att jag förmedlat rallylydnadens budskap rätt, och som bonus upplevde du även sporten som rolig!

    Hör av dig vid frågor/funderingar.
    /Caroline Svärd
    www.trofatshund.se

    SvaraRadera
  2. Har tittat på rallylydnad en gång.Det var på lägre nivå. Säkert kul för den som tävlar, men ingen höjdare att titta på.

    SvaraRadera