fredag 19 mars 2010

Föreläsning och dålig träning

Nu är våren här och med den tar jobbet väl stor plats, det första som inte får plats blir gärna Lakritsträning. Det är inte bara tiden som saknas utan man blir så trött av nattjobb och långa dagar att det ibland är bäst att låta bli träningen, irritation och kort stubin gör att jag inte tar risken att det blir fel i träningen. Men snart är det helg och då får vi ta igen.

Trots risken att sitta och somna (pga av jobbet) gick jag på föredraget som BBK hade ordnat med Eva Bodfeldt och som vanligt var det givande. Delar är ju det vanliga kanske och ibland tappar hon spåret och pratar iväg men mycket är väldigt bra, hon har en bra blick och insikt om hundträning, tycker jag alltså.

Det handlade om träning för tävling för hund och förare. Eva har en bra blick för hur man väldigt lätt fastnar i ett mönster, belöningar kan bli signaler i sig, belöningar kommer lätt i samma situationer. Vikten av att kedja moment lite annorlunda kan vara givande. Jag tycker det är tänkvärt framförallt i fria följet som lätt blir statiskt. Ett sätt kan vara att ta isär det mer och bygga in passivitet och mera aktiva delar t.ex. Sen talade Eva om vikten att träna i grupp och att ta kommando i gruppen över sin egen träning, det låter som Leif W (och andra) men OK! Att se appellplanen som en scen där hela attityden ska vara rätt även i träning och där gruppen kommer in som aktörer i programmet.

En bra grej som Eva talade en del om, är vikten av att ha hundarna liggande passivt vid planen under tiden en annan hund är inne. Att på det viset få passiva och mer dynamiska delar plus att hunden blir mer tänd att få göra sitt. Att hamna i bilen blir kanske mer ett avbrott eller till o med ett straff kanske.

Eva talade mycket om förarens och hundens attityd och vikten att bygga in störningar i träningen, hon tyckte det är viktigare att tidigt få in störningar än att förlänga tiden t.ex.

Så jag tycker en hel del är tänkvärt och väl värt att ta till sig.

3 kommentarer:

  1. Äntligen!

    http://svtplay.se/v/1930079/tvattomat_for_hundar_i_japan

    //Stefan

    SvaraRadera
  2. Tror inte Lakrits skulle gilla den behandlingen!!

    SvaraRadera
  3. ALltid nyttigt och roligt med bra föreläsningar!

    SvaraRadera