söndag 8 augusti 2010

Vallhunden Lakrits

Satt häromdagen och kikade på vallsidor och hittade lite intressant information. Sidan fanns på Sörmlands vallhundklubbs hemsida med länkar till Svenska vallhundsklubben, Svak. För den som inte är insatt är Svak,s ändamål "att bevara och vidareutveckla vallhundarnas bruksegenskaper till gagn för ägare av får och nötkreatur eller liknande." Detta medför att dom motsätter sig avel av BC till bruks, lydnad eller utställning. Jag tar med lite ytterliggare av deras åsikter:

"SVaK:s måtto är en vallhund till gagn för djurägare.

För att kunna uppnå detta måste vi ta till vara vallningsanlagen och få fram hundar som passar för djurägares behov. Av detta skäl måste vallningsanlagen prioriteras i avelsarbetet.

Vallningsanlaget är inte ett utan en mängd anlag som alla måste tas i avvägande inför en ev. parning.

Eftersom man som mest kan ha målsättningen att förbättra tre egenskaper hos avkomman vid en parning, och de olika vallanlagen i sig själva är fler än tre, så finns inget utrymme för exteriöravel eller ren avel på egenskaper som prioriteras av lydnads- och brukshundsfolk.

Hundens ”begåvning” för vallning minskar snabbt om man inte hela tiden prioriterar vallningen i avelsarbetet.

För att underlätta för tikägare att hitta lämplig hanhund presenteras nedan Sörmlands hanhundar som uppfyller SVaK:s meritkrav. Vad gäller hundens hälsostatus måste tikägaren själv förvissa sig sig om att den uppfyller SVaK:s krav samt att man även förhör sig om ev. andra sjukdomarsom osteochondros och epilepsi".

Om detta kan man ha åsikter förstås och de har väl de flesta som kommer i kontakt med våra BC, men en åsikt som jag stöttar starkt är att man till varje pris måste hålla BC borta från utställningsvärlden för då är det snart kört. Så det nuvarande kravet för att få registrera BC valpar, att båda föräldradjuren har godkänt vallhundsprov, är ett bra sätt att bibehålla kvaliteten hos BC.

Inte mindre roligt är det då att av Sörmlandsdistriktets 22 godkända hanhundar 2010 finns Lakrits med.

Såg också att av de senaste årsklasserna av BC valpar klarar ca 35 % vallhundsprovet.

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig, tar de bort kravet på godkänt vallhundsprov för att få registrera är det kört, för då kommer avel på utställningsmeriter att snabbt utarma BC´n!

    SvaraRadera